Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Janine Jansen

Janine Jansen
 • 1978 (Nederland)
 • Studeerde bij Coosje Wijzenbeek, Philipp Hirshhorn en Boris Belkin
 • Trad als solist op met ‘s werelds meest vooraanstaande orkesten en dirigenten
 • In seizoen 22-23 speelt ze o.a. met Tonhalle Orchestra/Paavo Järvi, London Symphony Orchestra/Gianandrea Noseda, Swedish Radio Symphony Orchestra (in een play/conduct programma) en Orquesta Nacional de España/David Afkham. Als onderdeel van haar artist-in-residentie bij Orchestre de Paris, gaat ze met het ensemble mee op een grote Europese concerttournee onder muziekdirecteur Klaus Mäkelä en in abonnementsconcerten in Parijs en sluit ze zich aan bij Chamber Orchestra of Europe en Sir Antonio Pappano voor een uitgebreide tournee door Europa en bij Camerata Salzburg voor een reeks Europese optredens
 • Speelt dit seizoen tweemaal met het Koninklijk Concertgebouworkest in o.a. Sally Beamish’s Concerto Distans samen met Martin Fröst en Klaus Mäkelä. Het werk is mede geschreven in opdracht van het orkest
 • Heeft een exclusief platencontract met Decca Classics
 • Is sinds 2003 artistiek directeur van het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht
 • Speelt op andere kamermuziekfestivals zoals het Sion Festival en bij Kölner Philharmonie als onderdeel van een artist residency
 • Is sinds 2019 verbonden als professor viool aan de HÉMU Sion (Haute École de Musique Vaud Valais Fribourg)
 • Won talloze prijzen, waaronder de Vermeerprijs 2018 van de Nederlandse overheid, vijf Edison Klassiek Awards, der Preis der Deutschen Schallplattenkritik, NDR Musikpreis, de Concertgebouwprijs, de VSCD Klassieke Muziekprijs, de Royal Philharmonic Society Instrumentalist Award en de Bremen MusikFest Award
 • Janine Jansen bespeelt de Shumsky-Rode Stradivarius uit 1715, in bruikleen gegeven door een Europese weldoener

Gegevens

Contact