Over dit concert

Het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht sluit zoals altijd de openingsdag af met een uitroepteken, een belofte voor de rest van het festival. Violist en artistiek leider Janine Jansen heeft weer een keur aan briljante bevriende kamermusici om zich heen verzameld om de Grote Zaal van TivoliVredenburg met het Pianotrio op. 8 van Brahms en Enescu’s beroemde Octet te transformeren tot één grote huiskamer.

Johannes Brahms schreef zijn Eerste pianotrio in 1854, kort nadat hij Robert en Clara Schumann voor het eerst had ontmoet. Die ontmoeting bracht zijn carrière in een stroomversnelling. Ongetwijfeld heeft ook de zekerheid die uit het eerste deel spreekt daarmee te maken. Toch was Brahms niet helemaal tevreden. Veel later, in 1889, reviseerde hij het werk aanzienlijk. Het is deze versie van een jeugdwerk door de ogen en oren van een door de wol geverfd componist die het meeste uitgevoerd wordt.

Het Octet van George Enescu geldt na Mendelssohns Octet als een van de grootste kamermuziekwerken voor strijkers. Het meeslepende werk uit 1900 vangt de tijdgeest zonder de romantiek vaarwel te zeggen en is zowel voor de musici als het publiek een waar feest om mee te maken. Voor Janine Jansen en haar muziekvrienden is een werk als dit precies waar het festival om draait: elkaar en de luisteraars betoveren met muziek van de hoogste orde.

Voorafgaand aan dit concert is er een inleiding om 19.00 uur in de Fentener van Vlissingen Foyer. Een ticket voor de inleiding is tegelijk te bestellen met een concertticket.

Brahms, Brahms en nog eens Brahms
Hoewel Johannes Brahms gold als de belangrijkste symfonicus na Beethoven, was hij bovenal de componist die in tweede helft van de negentiende eeuw de klassieke kamermuziek in stand hield. Met zijn pianokwartetten nr. 1 en nr. 2, het strijkkwintet en het pianotrio biedt het festival dit jaar een omvangrijke blik op zijn belangrijkste werken.

Tip: Nog even nagenieten na het openingsconcert? Verleng deze bijzondere avond met het Late Night Concert in Cloud Nine

Bestel kaarten voor drie of meer concerten en ontvang 20% korting op de totaalprijs. Vanaf zes concerten ontvang je maar liefst 25% korting op de totaalprijs.

Zie ook

ma 30 dec
15:00u
New Generation
zo 29 dec
17:00u
IKFU Cinema
Documentaire over Coosje Wijzenbeek
za 28 dec
18:00u
AvondconcertKerkenmarathon
Drie concerten van topmusici in sfeervolle kerken
vr 27 dec
14:00u
Familieconcert
Voorstelling over de tijdloze avonturen van olifantje Babar