Over dit concert

Traditiegetrouw eindigt het festival met een prachtig kamermuzikaal feest. Met twee belangwekkende meesterwerken van Sergej Tanejev en Johannes Brahms staat de schoonheid en vreugde van het samen musiceren centraal. Musici die gedurende het festival al een grote rol speelden laten nog één keer horen dat het geheel meer is dan de som der delen. Janine Jansen zelf voert de formatie van topmusici aan in het Tweede pianokwartet van Johannes Brahms.

Johannes Brahms was eigenlijk nog een jonkie toen hij zijn Tweede pianokwartet schreef. Toch wist hij met zijn 28 jaar niet alleen met bijna vijftig minuten het langste pianokwartet te componeren, maar ook een van de meest indringende. Er staat geen noot teveel in dit enerverende vierdelige verhaal dat het uiterste vergt van de musici.

Sergej Tanejev werd niet voor niets de ‘Russische Brahms’ genoemd. Deze leerling van Tsjaikovski combineerde een krachtig vormbesef met klassieke schoonheid en volksmuzikale helderheid. Het leverde in 1911, in de laatste jaren van zijn leven, een Pianokwintet op dat Janine Jansen met haar kamermuzikale vrienden terecht onder de aandacht brengt. Een wat vergeten werk om verliefd op te worden.

Voorafgaand aan dit concert is er een inleiding om 19.00 uur in de Fentener van Vlissingen Foyer. Een ticket voor de inleiding is tegelijk te bestellen met een concertticket. 

Brahms, Brahms en nog eens Brahms
Hoewel Johannes Brahms gold als de belangrijkste symfonicus na Beethoven, was hij bovenal de componist die in tweede helft van de negentiende eeuw de klassieke kamermuziek in stand hield. Met zijn pianokwartetten nr. 1 en nr. 2, het strijkkwintet en het pianotrio biedt het festival dit jaar een omvangrijke blik op zijn belangrijkste werken.

Bestel kaarten voor drie of meer concerten en ontvang 20% korting op de totaalprijs. Vanaf zes concerten ontvang je maar liefst 25% korting op de totaalprijs.

Zie ook

ma 30 dec
11:00u
Familieconcert
Muzikale voorstelling over een sprookjeswereld
zo 29 dec
12:30u
Familieconcert
ma 30 dec
11:00u
Familieconcert
Met verteller Frank Groothof
zo 29 dec
11:15u
Familieconcert