logo

Helikon Quartet

  • Het Helikon Kwartet, geïnspireerd door de Helikon berg en haar poëtische muzes, is een avontuurlijk en veelzijdig strijkkwartet.
  • Het Helikon, bestaande uit vier jonge vrouwen, werd in 2015 opgericht. Sindsdien spelen ze op zowel de grote als de kleine podia in Nederland. Zo speelden ze in de kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, TivoliVredenburg, en Orpheus Apeldoorn. Ook waren ze te gast op festivals zoals het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, de Muziekzomer en de Strijkkwartet Biennale Amsterdam.
  • Het kwartet besteedt graag aandacht aan actuele onderwerpen en werkt hierbij regelmatig samen met componisten. Nadat ze in 2017 een première gaven van het strijkkwartet van S. van Yperen, gaven ze in 2018 tijdens de NJO Muziekzomer wederom een wereldpremière. Ditmaal een werk van componist Ryan Probert, genaamd ‘Twilight City’. Voor dit festival voerden ze een programma uit geïnspireerd op klimaatverandering.
  • Het Helikon werd de afgelopen twee jaar intensief gecoacht door Quatuor Danel, binnen de Rabo Next Stage, een coachingstraject voor jong talent georganiseerd door TivoliVredenburg. In 2016 ontving het kwartet een beurs om masterclasses te volgen bij het Chilingirian Quartet in Engeland. In 2017 volgde het Helikon als gast ensemble lessen binnen de European Chamber Music Academy.

Steun het festival

Blijf op de hoogte