Skazka Kwartet
Met de Verborgen Juwelen-concerten biedt het festival kansen aan jonge musici en ensembles om zich met een eigen programma te presenteren op een mooie locatie. Vandaag is de beurt aan het Skazka Kwartet dat in de Michaëlskapel van de Domtoren een prachtig programma biedt met stemmig werk van Purcell en twee strijkkwartetten van Mozart en Tailleferre.
Het in 2020 opgerichte Nederlandse Skazka Kwartet zit sinds het winnen van het Storioni Concours in 2022 in de lift. Het kwartet doet in vele zalen zijn naam eer aan en maakt van de muziek op het programma werkelijke verhalen. ‘Het kwartet bevestigt hiermee de betekenis van hun naam waarbij het Russische 'skazka' verhaal of sprookje betekent’, schreef een recensent al eens. ‘De narratieve laag die het Skazka Kwartet er ongemerkt doorheen strijkt geeft ze invoelbaarheid mee.’
Het evenwichtige programma van het kwartet begint bij enkele Fantasia’s van Henry Purcell en komt via het Strijkkwartet van Germaine Tailleferre bij Mozarts Strijkkwartet KV 421 uit, het tweede van de zogenaamde Haydnstrijkkwartetten. Vooral de keus voor het even lyrische als beknopte Strijkkwartet van het enige vrouwelijke lid van de Parijse Groupe des Six tekent de dadendrang van het Skazka Kwartet.
Bestel kaarten voor drie of meer concerten en ontvang 20% korting op de totaalprijs. Vanaf zes concerten ontvang je maar liefst 25% korting op de totaalprijs.
Gerbrich Meijer & Felix Quartet
Het Verborgen Juwelenconcert in het sfeervolle Maltezerhuis aan de Utrechtse Nieuwegracht brengt een jonge Nederlandse klarinettist een dito strijkkwartet bijeen. Gerbrich Meijer en het Felix Quartet, dat in de coronaperiode ontstond, voeren gezamenlijk Mozarts Klarinetkwintet uit. Daarnaast speelt het Felix Quartet werk van Béla Kovács en Florence Price.
Gerbrich Meijer heeft zich overtuigend gemeld aan de top van de Nederlandse klarinettisten. Met haar interdisciplinaire One Woman Show won ze dit jaar overtuigend de Publieksprijs tijdens Dutch Classical Talent 2024. Ook internationaal gooide ze al hoge ogen met het winnen van de Special Prize tijdens de Carl Nielsen International Competition 2022. Nu schittert ze in Mozarts belangrijkste bijdrage aan het klarinetrepertoire naast het Klarinetconcert.
Je zou Mozarts Klarinetkwintet KV 581 uit 1789 kort door de bocht een voorstudie voor zijn geliefde klarinetconcert kunnen noemen dat twee jaar later ontstond. Toch is dit eerste grote werk dat hij voor zijn vriend en briljant klarinettist Anton Stadler schreef, een juweel op zichzelf. Vooral vanwege het samenspel. Hoewel de klarinet fungeert als primus inter pares is het werk pure kamermuziek van de hoogste orde, aldus de Duits-Amerikaanse musicoloog Alfred Einstein.
Bestel kaarten voor drie of meer concerten en ontvang 20% korting op de totaalprijs. Vanaf zes concerten ontvang je maar liefst 25% korting op de totaalprijs.
Paddington Trio
In de historische entourage van Gasthuis Leeuwenbergh geeft het Londense Paddington Trio zijn visitekaartje af. Het trio ontstond in 2020 toen de leden elkaar ontmoetten bij het Paddington Station van de Londense metro. Inmiddels is het trio vele internationale prijzen verder en schreef Strings Attached enthousiast: ‘hun jeugdigheid doet geen afbreuk aan hun uitmuntendheid - het zijn, hoe je het ook wendt of keert, stuk voor stuk geweldige muzikanten.’
De grote missie van het Paddington Trio is om de kloof tussen nieuwe luisteraars en doorgewinterde liefhebbers van klassieke muziek te overbruggen. Dit doen ze door naast klassiekers als Haydn en Mendelssohn ook nieuw werk te spelen als Freakshow van de jonge Ierse componist Sam Perkin. Een knap geconstrueerd speels werk waarin zijn liefde voor pop, dance en minimal music een huwelijk aangaat met hedendaagse klanken.
Mendelssohns Tweede pianotrio is al lang en breed uitgegroeid tot een van de grote bijdragen aan het triorepertoire. De componist voltooide het stuk in 1846 en presenteerde het als een verjaardagscadeautje voor zijn zus Fanny. Een cadeau met eeuwigheidswaarde zo is gebleken. Het trio inspireerde niemand minder dan Johannes Brahms die fragmenten eruit onder andere in zijn Derde Pianokwartet gebruikte.