Het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht (IKFU) bezorgt jong en oud tussen Kerst en Oud en Nieuw bijzondere, unieke kamermuziekervaringen die je bijblijven. We doen dit met ruim 50 concerten bij TivoliVredenburg, in Utrechtse kerken, op onverwacht bijzondere locaties in de stad en in de wijken.

Het festival werd in 2003 opgericht door Janine Jansen. Nog altijd is de inmiddels wereldwijd geprezen stervioliste als artistiek leider én soliste verbonden aan het festival.

Het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht is er voor iedereen: liefhebber en nieuwsgierige, jong en oud. Naast internationale en nationale top bieden we veel ruimte aan jong talent.

Concertreeksen

Het festival heeft een aantal concertreeksen die jaarlijks terugkomen. Bekijk ze hier:

Avondconcerten

Internationale musici o.l.v. Janine Jansen
Janine Jansen en haar internationale muzikale vrienden schitteren tijdens de drie avondconcerten van het festival. Juist omdat ze in een intieme kamermuzieksetting in de Grote Zaal van TivoliVredenburg spelen, creëren deze kleine ensembles van wereldformaat een bijzondere energie met meeslepende programma’s.

Kerkenmarathon

Een zeer sfeervol onderdeel van het Kamermuziekfestival is de kerkenmarathon. Op één avond bezoek je drie kerken in de Utrechtse binnenstad, die in dit jaargetijde natuurlijk extra feestelijk zijn aangekleed. Op elke locatie trakteren Janine Jansen en haar internationale muziekvrienden je op een mooi klassiek programma. En de avond is natuurlijk niet compleet zonder de traditionele oliebollen, glühwein of warme chocolademelk.

New Generation met Janine Jansen

We bieden jonge veelbelovende musici graag de kans om samen te werken met Janine Jansen. Deze spannende samenwerking vindt plaats in de kamermuziekzaal Hertz van TivoliVredenburg. Net als Janine en haar internationale vrienden, maken ook de New Generation Artists op verschillende plekken hun opwachting binnen de programmering.

Late Night Concert

De eerste festivaldag sluiten we af jazz-zaal Cloud Nine in TivoliVredenburg. Wat deze setting zo bijzonder maakt, is niet alleen de ontspannen sfeer onder het genot van een drankje, maar ook de toevoeging van andere muziekstijlen.

Wandelconcerten

Deze concertserie is eigenlijk een drie-in-één-ervaring: met een lunch to go wandel je door de binnenstad van Utrecht, en doe je onderweg drie locaties aan waar je kunt genieten van een klassiek concert. De kenmerken van deze concerten: jonge, veelzijdige musici met een breed muzikaal palet, die de grenzen van de kamermuziek graag opzoeken. Er zijn twee routes met elk drie unieke optredens van elk ongeveer 45 minuten.

Verborgen juwelen

De serie Verborgen juwelen draait om jong talent dat op onverwachte en bijzondere locaties in de Utrechtse binnenstad de kans krijgt een zelf samengesteld programma te presenteren.

Ritme van de wereld

Als Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht vinden wij onze maatschappelijke rol net zo belangrijk als onze muzikale rol. Daarom bieden we binnen de serie Ritme van de wereld verschillende makers de ruimte om via hun muziek verhalen te delen over onderwerpen die nu in onze maatschappij spelen, zoals migratie of duurzaamheid.

Appeltaartconcerten

Met de Appeltaartconcerten brengen we klassieke muziek naar mensen die graag een live concert zouden willen bezoeken, maar voor wie dat om verschillende redenen helaas niet altijd mogelijk is. Bovendien heeft deze concertreeks een belangrijk sociaal aspect: de optredens vinden plaats op locaties in wijkcentra, verzorgingstehuizen en het Leger de Heils - en familieleden, mantelzorgers, buren en vrijwilligers zijn allemaal welkom. De appeltaart die voor dit publiek klaarstaat tijdens het concert symboliseert dan ook warmte en geborgenheid.

Bibliothekentour

Op elke festivalochtend organiseren we een gratis interactieve kindervoorstelling in een steeds wisselende Utrechtse bibliotheek. Laagdrempelig, vrolijk en altijd in de buurt! De speelse muzikale vertellingen zijn gebaseerd op een kinderboek dat speciaal door de bibliotheek is geselecteerd. Kortom, een ideaal uitje voor kinderen en (groot)ouders.

Kinderprogrammering

In het programma van het Internationaal Kamermuziekfestival is natuurlijk ook aan de kleine muziekliefhebbers gedacht! De concerten zijn geschikt voor diverse leeftijden en laten het jonge publiek op een speelse manier kennismaken met de kracht van kamermuziek. Want je kunt er niet alleen op dansen of het zélf maken, muziek kan je ook meevoeren in een verhaal en langs allerlei emoties. Leuk én leerzaam!

IKFU Cinema

Bekijk kamermuziek eens door het oog van de camera! Tijdens het festival programmeren we een aantal films of documentaires die het publiek meevoert door de wereld van dit muziekgenre. Speciaal voor deze gelegenheden bouwen we Club Nine in TivoliVredenburg om tot bioscoop.