Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

De Klank van de Stad

De Klank van de Stad

De geschiedenis van Utrecht ademt muziek. Ieder jaar verkent Camerata Trajectina een episode uit de muziekgeschiedenis van haar thuisstad. Deze editie duikt het ‘muzikale geheugen van Nederland’ in de Utrechtse liedboekjes uit de 17e eeuw.

Samen met oud-stadsdichter Ingmar Heytze brengt Camerata Trajectina de mooiste, grappigste en ontroerendste liedjes uit deze bundels op de planken. De stad is het schouwtoneel en speelt een prominente rol in vlammende passie, donkere wanhoop, prille onzekerheid en bittere teleurstelling.

Utrecht, met zijn ‘schoonheden’, werd reeds bezongen in liedbundels als het Utrechts Zangprieeltjen (1649) en Erato (1646) van Leonardus Gouwerack, maar meer recentelijk ook door Ingmar in diens bundel Utrechts voor beginners & gevorderden, waaruit de dichter zelf zal voordragen

Willem Wander van Nieuwkerk (1955) schreef de liedcyclus ‘Aan de Bruid’ op gedichten van Ingmar Heytze. Speciaal voor dit programma arrangeerde Willem Wander dit werk voor Camerata Trajectina en haar historische instrumenten. Kortom: het wordt een muzikaal en poëtisch feest ter ere van deze heerlijke stad!

Bekijk hier de liedteksten.

Gegevens

Contact